• Elfrid

La oss ta hverandre i beste mening


Det er ingen tvil om at det er viktig å følge smittevernsrådene fra myndighetene i disse dager. Det burde vi alle gjøre. Regjeringen ville aldri ha vedtatt disse drastiske tiltakene dersom det ikke var strengt nødvendig. Det skjer, fordi situasjonen er så alvorlig at den krever det. Vi forstår det. De aller fleste av oss forstår det. Det tror jeg. Nå er jeg ingen psykolog, men jeg har iallefall nok innsikt om mennesker til å vite at vi reagerer ulikt på kriser. Etter torsdagens pressekonferanse, tror jeg også flere var i en aldri så liten tilstand av sjokk. Vi fikk vår frihet frarøvet og hele vår verden snudd opp ned. Vi skal holde oss inne. Det snakkes om pandemi. Ikke helt dagligdags kost, iallefall ikke for meg. Det er skremmende greier, mange blir redde. Selvfølgelig blir man redd. Jeg ble det. Kanskje særlig oss i byen. Plutselig virket den ikke særlig trygg lenger. Noe annet jeg vet om mennesker, er at når man er utrygg, vil man gjerne bli trygg igjen. Derfor er det ikke så vanskelig å forstå at så mange reagerte på nyhetene med å pakke i bilen og sette kursen mot hytta. Vi nordmenn er tross alt et folk som er glade i å være ute. Naturen fungerer som terapi for mange av oss. Hytta er et tilfluktsrom, og vi finner både ro og trøst i Madshus-skia, Yatzy-blokka, kortstokken og de gamle ukebladene på utedoen. Selvsagt ble det veldig feil når så mange dro avgårde samtidig. Det ble feil, men jeg tror ikke det var vondt ment. Jeg tror det handlet om den trøsten. Noe annet jeg har lært meg litt om de siste årene, er fedre. Gode, omsorgsfulle fedre. Gjennom århundrer var det slik at fedrenes jobb var å forsørge, passe på at det var nok mat på bordet. Idag har det forandret seg mye, men instinktet sitter likevel igjen hos mange av dem. Istedenfor å gå ut med pil og bue for å jakte, reiser de på storhandel på Obs, Meny eller Coop. Det er familiefarens måte å vise omsorg på. Jeg mistenker muligens at det var en del fedre som kjente på et stikk av bekymring torsdag ettermiddag. Og følgelig var instinktet deres å ta seg en tur til Obs, Meny eller Coop. Meget mulig var de innom alle tre. Selvsagt ble det veldig feil når så mange dro avsted samtidig. Det ble feil, men jeg tror ikke det var vondt ment. Jeg tror det handlet om den omsorgen. Det er veldig viktig å følge smittevernsrådene i disse dager. Men hva med å innføre et råd til? Hva med å forsøke å ta hverandre i beste mening? Xx Elfrid

0 comments

Recent Posts

See All