• Elfrid

På besøk i systua til Esju


ESJU SHAN Fra Fagernes, Valdres. Bosatt i Lillestrøm. Gift med Tommy, mamma til Damien (10) og Alita (7) Ansatt i staten Kreativ sjel med en særlig lidenskap for å sy

- Hei Esju! - Hei hei! - Så det er her du sitter og syr! Så hyggelig å se deg - og få prate litt med en av sidehustlerne! - Ja, veldig hyggelig!


Mine damer og herrer, la meg presentere dere for Esju Shan, ei grepa bra dame og en av undertegnedes kjæreste barndomsvenner. Esju reiste fra Kina til Norge som baby og vokste opp i vakre varierte Valdres, der hun og familien introduserte lokalbefolkningen med nye, eksotiske smaker fra Østen på 80- og 90-tallet til stor suksess! Til vanlig jobber Esju i en statlig etat, og beskriver seg selv som en skikkelig kontorrotte på statslønn: - Men jeg føler vel at jeg er noe mer enn en litt kjedelig og grå kontorrotte. Egentlig har jeg vel alltid vært en kreativ sjel, men er blitt kontorrotte fordi livet koster penger og lønna må komme fra ett sted. Men jeg har alltid holdt på med prosjekter av diverse slag siden jeg var liten, forteller hun, og mimres alt fra smykkelaging til filmproduksjon. Spekteret har vært stort for kreative prosjekter for å si det sånn. - Du sier at du har alltid vært en kreativ sjel. Fortell litt om hvordan du startet med å sy! - Nei, som sagt jeg har alltid vært en kreativ sjel, vært glad i håndarbeid, kreative prosjekter og den slags siden jeg var liten. Men hadde jo da ikke sydd på en symaskin siden ungdomsskolen egentlig.. Eller var det barneskolen.. Uansett, så har jeg flere venner, som er veldig dyktige på å sy, og jeg tenkte lenge at jeg ville prøve.. Så januar 2020, så kjøpte jeg meg en symaskin på Coop, ja Coop faktisk - og satte i gang.. Og da var jeg bitt av basillen.. Så kom jo covid da.. Og da ble det mye tid til å sitte å sy, for å si det sånn. Ellers er Esju mamma til to, en gutt og en jente, så livet er hektisk. Kanskje spesielt da barna var mindre. To små, 100% jobb samtidig som man skal holde oppe en standard på både hus, hjem, sosialt liv og utseende. Derfor er hun veldig fan av alt som kan gjøre livet litt enklere. - Ja, for du liker å lage praktiske ting med smarte løsninger, gjør du ikke? - Jo, alt som kan gjøre hverdagen enklere ønsker jeg veldig velkomment. Også er jeg veldig opptatt av at ting kan gjenbrukes. Jeg tenker at det lille hver og en av oss kan bidra med til å tenke litt grønnere, vil samlet ha en effekt. Om bare alle gjør litt... Alle monner drar, som det heter... For det hadde jo vært litt hyggelig at generasjonene fremover får en planet, som ikke er helt katastrofe liksom, sier hun ettertenksomt. Så hva motiverer Esju til å drive på med dette da? Som tobarnsmamma i full jobb? Livet er hektisk og det å drive en sidehustle krever jo også sitt? - Fordi det er gøy! sier hun. - Og jeg tenker som mamma idag, så er det så viktig at man ikke glemmer seg selv. Du må gjøre ting som gir deg glede og mening, utenom det å være mamma. En mamma, som har det bra med seg selv, er en god mamma. Og jeg personlig er litt sånn.. Egentlig er jeg litt imot hele supermamma opplegget.. Det idealet der man kun er supermamma og ikke noe annet. All ære til de som greier å være sånn, misforstå meg rett.. Men jeg tror mange mødre hadde vært vel så gode mammaer om de tok bedre vare på seg selv også. Kanskje ikke være så opptatt av det perfekte.. - Så du er ingen perfeksjonist med andre ord? - Nei, så absolutt ikke.. Dessverre.. Jeg skulle ønske jeg av og til var det.. Men jeg er liksom litt sånn at om ting går litt gærent, så tenker jeg at det ordner seg på sett og hvis uansett. Og kanskje resultatet ble helt noe annet enn planlagt, men muligens det var ett bedre resultat? Og kanskje det hele tiden var meningen også - skjebnen, karma.. Hvem vet? Esju forteller videre at hun ønsker å spre glede, er glad i farger, og opptatt av å ikke ta seg selv eller alt så høytidelig. Man må le! - Latter kan dra en gjennom det aller tyngste og mørkeste. Og man må tørre å le og gjerne av full hals, mener hun. Så nå håper hun å kunne spre litt glede gjennom produktene sine, og samtidig lage ting som er nyttige og underletter hverdagen til folk. Og kanskje også noen ting som ikke er fullt så nyttige, men som gir glede likevel!


0 comments

Recent Posts

See All