• Elfrid

Ravenna: Strand og mosaikker




Når jeg er på ferie liker jeg å utforske. Oppdage nye plasser, lære meg nye ting. Like mye liker jeg å slappe av. Lese en bok i sola. Nyte en lang lunch. Ta en liten (eller stor) power nap om ettermiddagen. Bare late rundt og glemme hva klokken er. En miks av strand og kultur er derfor et konsept som passer meg godt! I Italia er det enkelt å finne, og Ravenna er intet unntak. Når vi er her nede, liker vi å kombinere late dager på stranden med turer inn til sentrum. Mosaikkene i Ravenna er som en godteributikk for en kunstelsker som meg. Selv etter utallige besøk i denne byen, finner jeg alltid noe nytt å se. La meg gi deg litt bakgrunn først: Ravenna ligger ved Adriaterhavskysten i Emilia Romagna regionen i Nord-Italia. Mellom 402 og 476 e.Kr var byen hovedstad i Romerike, og huser idag så mye som åtte UNESCO verdensarv monumenter. Rundt omkring i byen finner du vakre mosaikker fra 400 og 500-tallet e.Kr. Det mest kjente av de alle, Basilica of San Vitale er ett av de eneste eksemplene på overlevd bysantinsk arkitektur i Europa - og uten tvil en av de vakreste kirkene jeg noensinne har sett. Rett ved siden av basilikaen finner du Mausoleum of Galla Placidia som regnes for å være den vakreste samlingen mosaikker av de alle. Taket til det lille mausoleet er dekorert av en stjernehimmel som er nokså spektakulær. Kanskje særlig når du tenker på at de fortsatt fargerike mosaikkene ble laget for over 1500 år siden! For den som liker moderne kunst, kan jeg anbefale samlingen av mosaikker fra 1800- og 1900-tallet som er å se på Ravenna Art Museum. Hva med å se Chagall i mosaikkform? Det finner du her! Chagall selv har designet verket, som er utført av mosaikk-kunstneren Antonio Rocchi. Helt fantastisk i den typiske blåfargen som vi kjenner fra Chagall. Om du ønsker å kjøpe med deg mosaikker hjem, finns det en rekke små atelierer og gallerier i San Vitale kvartalet der du kan kjøpe direkte fra lokale kunstnere. Jeg har gjort det, og de er SÅ fine! Noen av disse atelierene arrangerer også kurs i mosaikk-teknikken. Vi rakk ikke det denne gangen, men jeg skal definitivt ta med barna på det en annen gang. Så moro! Under noen bilder fra årets ferie i Ravenna:













Xx Elfrid

0 comments

Recent Posts

See All